Suomi ja reformaatio mediassa

Reformaatio (uskonpuhdistus) ja sen monimuotoiset vaikutukset Suomeen ovat olleet hyvin esillä monenlaisissa TV-dokumenteissa ja radio-ohjelmissa. Katso ja kuuntele vaikka nämä:

Protestanttinen Uskonpuhdistus. Peter Lillbäckin toimittama sarja AlfaTV:n arkistossa (www.permanto.fi). Linkki jaksoon 1 täällä.

Suomi on suomalainen. Juhani Seppäsen toimittama mainio TV-sarja suomalaisuudesta YLE Areenassa.  Ohjelmasarja on itsenäinen jatko samojen tekijöiden sarjoille Suomi on ruotsalainen ja Suomi on venäläinen.

Radio Dei:n Armoa2017 -podcast -sarjassa on jo 35 jaksoa!!  

TV7:n Cafe Raamattu -sarjassa monta mielenkiintoista jaksoa esim. Raamatun merkityksestä länsimaiselle kulttuurillemme, ym. ym.

Eurooppalaisia puheenvuoroja - Jeff Fountainin Weekly Word -blogi. 

Hyviä uusia kirjoja on myös tullut paljon. Katso muutamia esimerkkejä aiemmasta blogista... 

P.S. Katso kuvia Suomalaisen messun suuresityksestä Senaatintorilla HS:ssa

P.S. II Mitä listalta puuttuu? Laita vinkkejä tulemaan! ;)

Torilla-s.jpg

Toukokuun "superviikonloppu"

Kun paljon touhutaan ja tapahtuu, päällekkäisyyksiltäkään ei voi välttyä. Suomen kalenterissa on valitettavasti vain yksi toukokuu, vaikka niitä saisi kyllä olla mielellään parikin!  ;)

Toukokuussa, 19.-21.5. on tosiaan luvassa ainakin neljän tapahtuman ”superviikonloppu”. Yritän itse ehtiä ainakin Kirkkopäiville Turkuun sekä Ryttylän rukouskonferenssiin, jonka ohjelmassa näkyy aika pitkä rivi kansanedustajia...

Nouse Suomi -tapahtuma Espoossa kokoaa varmaan eniten nuorisoa paikalle, mutta Sana Soi! Kirkon musiikkijuhlat saattaa kuulua Senaatintorilta kauimmaksi. :) 

Myös Maailma Kylässä -festarit 27.-28.5. on kuulunut kevääni ohjelmaan jo monta vuotta. 

Juhannuksena nähdään sitten Keuruulla "Konffassa" - teemalla Suomalainen usko!

Mitä muuta juhlavuoteen mahtuu? Katso koko tapahtumakalenteri sivulta www.suomalainenusko.fi/tapahtuu

Nähdään siis pian! 

Juhlavuosi 2017: tähän asti tapahtunutta

Miltä juhlavuoden kokonaisuus näyttää tähän asti? 

Reformaation merkkivuosi käynnistyi jo lokakuussa 2016 ja Suomen juhlavuosi 2017 lähti liikkeelle uutenavuotena eri paikkakunnilla. Keväällä on luvassa mm. Apologiaforum Ryttylässä, Koko perheen vappu Helsingissä, Suomalainen usko -konferenssipäivä juhannusaattona Keuruulla, sekä monia rukoustapahtumia, ym. ym. 

Reformaatio (uskonpuhdistus) sekä Suomi -teema on saanut runsaasti huomiota mediassa. Mm. HS:n uusin Teema-liite pureutuu reformaatioon ja aihe on ollut muutenkin esillä mm. seminaareissa sekä radio- ja TV-ohjelmissa. Kuuntele vaikka Radio Deiltä Armoa 2017-ohjelmasarja podcasteina ja katso YLE Areenasta Suomi on suomalainen -TV-sarja. Myös tekijöiden edelliset sarjat (Suomi on ruotsalainen ja Suomi on venäläinen) ainakin olivat kerrassaan erinomaisia. 

Uskonpuhdistuksesta, Lutherista sekä reformaatio & Suomi -teemoista on ilmestynyt runsas määrä tasokasta kirjallisuutta ja näihin liittyy myös monia tapahtumia. Onpa aihe esillä näkyvästi myös kesän SuomiAreenassa Porissa... 

jippiilaaja 007 photo Esko Anttikoski.jpg

Kannattaa seurata tapahtumakalenteria ja tulla mukaan. Sitähän saattaa vaikka rohkaistua. ;) Monet juhlavuoden tapahtumista ovat maksuttomia tai ainakin edullisia.

Haasteita riittää vielä loppuvuodellekin! Laitoithan ainakin 

Tärkeintä tässäkin vuodessa on kuitenkin se, mitä me kukin teemme omilla paikkakunnillamme, yhdessä. Juhla on mahdollisuus, ei vaatimus tai suoritus! Juhla on aina mahdollisuus vaikka yhteyteen, kutsu vaikka ystävä kahville. Ideoiden puutteeseen tämä juhlavuosi ei ainakaan kaadu! Kts. lasten haastevideo YouTubessa ja tule mukaan!

 

Uutta yhteisöllisyyttä etsimässä

"Yksinäisyys on suurinta köyhyyttä."    
   - Äiti Teresa

Päihdetyön konkari Jan Nyberg jakoi eräällä luennolla havainnon, jonka hän teki vuosikymmeniä sitten ensimmäisessä työpaikassaan. Säännöstään kaikki päihdehuollon asiakkaat olivat ko. paikkakunnalle muualta alun perin työn perässä muuttaneita. Niillä, jotka asuivat kotipaikkakunnallaan ja joilla oli ympärillään (terve) suku- ja kyläyhteisö, päihdeongelmia ei ilmennyt läheskään niin paljoa. Sosiaalinen pääoma vaikuttaa kaikkeen.

Minäkin olen pääkaupunkiseudulla kasvanut maaltamuuttaneiden lapsi, jolle lapsuuden ”kotikylä” tarkoitti ikääntyneitä naapureita sekä asukasyhdistyksen juhannusjuhlia, joissa kokko paloi ja haitari soi. Sukulaiseni asuvat enimmäkseen muuallapäin maata ja jäivät etäisiksi. Oman elämän yhteisöt ja ystävät on pitänyt etsiä sitten muualta, eikä se ole aina ollut helppoa.

En voi sanoa tietäväni, miltä tuntuu koti-ikävä ja veikkaan, että hyvin moni sukupolvestani jakaa tämän fiiliksen. Pukinmäki, Lontoo, Hervanta, Koh Samui, Juupajoki, New York – aivan sama!

Toimivassa kyläyhteisössä ihmissuhteiden etsiminen ei ollut asia, jonka eteen piti erikseen nähdä vaivaa. Miten ja missä  löydämme toisemme kun mikään ei ”luontaisesti” linkitä? Sosiaalisen pääoman hankkiminen on yhtäkkiä vaivan takana ja kun ikää karttuu sitä vaikeammaksi se monilla näyttää muuttuvan.

(Uus)yhteisöllisyyttä etsimässä

Viime aikoina eri kaupungeissa on noussut monenlaisia kaupunginosatason tapahtumia ja aloitteita sekä myös innovatiivisia mobiilisovelluksia, kuten Nappi Naapuri, joilla pyritään auttamaan ihmisiä kohtaamaan toisiaan. Kolmannen sektorin (järjestöt yms) rinnalle on noussut uutta järjestäytymätöntä ryhmätoimintaa ja yhteisöllisyyttä; ilmiötä kutsutaan "neljänneksi sektoriksi". Tsemppiä näille yrityksille!

Seurakunnasta voisi rakentua yhteisö joka kohtaa ihmisen yhteisöllisyyden ja yhteyden tarpeet ja auttaa sosiaalisen pääoman rakentumisessa. Lienee hyvä pohtia kuinka hyvin erilaiset kokoontumisen muodot ja käytännöt palvelevat tätä näkökulmaa. Vai ajattelemmeko, että mitä hienoimmat ”ohjelmalliset iltamat” ovat sitä, mitä yksinäinen ja eksynyt eniten kaipaa?

ELO-säätiön kampanja ”Syödään yhdessä” haastaa meitä näin juhlavuonna saman pöydän ääreen – kotona, työpaikalla, jne. Yhdessä syöminen on mitä luontevin lähtökohta tutustumiselle – no, tai ehkä meillä kulttuurina on vielä tässäkin asiassa matkaa tehtävänä.

Veikkaan silti, että jos jokainen meistä kutsuisi yhden henkilön/perheen (enemmän) kotiinsa syömään näin juhlavuoden aikana, sillä olisi suurempi positiivinen vaikutus tähän maahan kuin stadionkokouksella tai kaikilla suurilla sanoilla.

Ja varsinkin näin, jos kutsuisimme kylään niitäkin, joita kukaan muu ei oikein tahtoisi kutsua…

Tapio Luoma-aho

Kirjavuosi 2017 on avattu!

Hyvää uutta vuotta ja terveisiä SRO:n teologisilta opintopäiviltä, joilla aiheena tänä vuonna oli itseoikeutetusti uskonpuhdistus. Hyvin mielenkiintoisia luentoja pitivät mm. ent. sisäministeri Päivi Räsänen, kirkkohistorian professori Kaarlo Arfmann, rehtori Timo Junkkaala ja monet muut. Katso vaikkapa kiintoisa juttu Lutherin suhteesta juutalaisuuteen Seurakuntalainen.fi :stä.

Jos et ehtinyt paikalle, se ei haittaa, sillä aiheesta löytyy kokonainen sarja kovatasoista kirjallisuutta. Seurakuntalainen.fi:sta löydät yhteenvedon uusista kirjoista, jotka käsittelevät uskonpuhdistusta ja sen historiaa teologisemmasta lähtökohdasta. Tässä niiden lisäksi muutama poiminta tuoreista ja tulossa olevista kirjoista, aiheesta Suomi/Eurooppa ja reformaation laajemmat yhteiskunnalliset merkitykset.

1. Timo Junkkaala & Erkki Kuusanmäki. Suomen Tarina. Miten Suomesta Tuli Suomi. AtlasArt 2016. Erinomainen ja monipuolinen kuvitettu yhteenveto Suomen tarinan päälinjoista. Myös loistava lahjakirjaksi! Katso lisää vaikka täältä!

2. Vishal Mangalwadi. Kirja Joka Muutti Maailmasi (Book That Made Your World - How the Bible Created the Soul of Western Civilization). Päivä oy 2017. Mangalwadi käsittelee kristinuskon ja Raamatun merkitystä länsimaissa ja sekä kotimaassaan Intiassa. Vishal katsoo länttä ulkopuolisen silmin ja näkemyksensä on siksi poikkeuksellinen. Tilattavissa mm. www.nettikirjakauppa.com

3. Elina Rautio ja Leevi Launonen (toim.) Yksin Uskosta, Yksin Armosta. Uskonpuhdistuksen merkitys Nykyajalle. Aikamedia oy 2017. Kirjoittajina mm. Tapio Puolimatka, Jouko Jääskeläinen, Leif Nummela, ym. Erinomaisen monipuolinen artikkeliteos Reformaation monipuolisesta merkityksestä Suomelle. Saatavilla mm. Aikamedian verkkokaupassa.

4. Hannu Nyman. Vieraiden varassa.  Matkalla uskomme kansainvälisille juurille. Karas-Sana Oy. Hannu Nymanin teos on yhteenveto siitä miten, suuri merkitys ulkomaalaisilla on ollut Suomelle. Piristävät tarinat tarjoavat virkistävän näkökulman kristinuskon jo pitkälti unohdettuun historiaan Suomessa. Kts. esim KRS:n verkkokauppa.

+ näiden lisäksi on ilmestymässä hyvä määrä akateemista kirjallisuutta aiheesta. Vinkkiä saa laittaa eteenpäin!

Entä mikä kirja uskonpuhdistuksesta tai esim. uskon ja yhteiskunnan suhteesta sinun mielestäsi jokaisen suomalaisen pitäisi lukea?

Uusi laulu Suomelle!

Pian alkava Suomen 100-vuotisjuhlavuosi on inspiroinut paljon uutta musiikkia. Uusittu Suomalainen messu starttaa juhlavuoden kiertueelle ja Jippii-kuorojen Ristin maa -kiertueen tavoitteena on peräti 150 konsertin sarja ympäri maata! Suomi ja suomalaiset ovat viime vuosina menestyneet muutenkin hyvin musiikin saralla kansainvälisestikin.

Mutta mikä saa nuoren muusikon ulkomailta muuttamaan Suomeen?

Ruotsalainen Zacharias Fjellander on asunut Suomessa kymmenen vuotta. Hän on juuri julkaissut debyyttilevynsä Uusi päivä Suomelle ja on kiertänyt Suomea levynjulkaisukiertueella Rovaniemeltä Maarianhaminaan. Levyn laulut ovat inspiroituneet Raamatun pohjalta ja osa niistä on syntynyt rukouksina Suomen puolesta.

Suomen kielen oppiminen oli Zachariakselle suuri sydämen asia ensipäivistä lähtien. Levyn kymmenestä laulusta kahdeksan on suomeksi ja kaksi ruotsiksi. Uusi päivä Suomelle -musiikkivideo on jo julkaistu YouTubessa. Löydät sen täältä

Eikä Zacharias ole edes ainoa laatuaan. Ilmeisesti Suomi on uuden laulun arvoinen!